Η αντίδραση στη δύναμη Laplace


Άνοιξε τη ζυγαριά και όταν δείξει μηδέν τοποθέτησε πάνω σε αυτή τον μαγνήτη.  Τοποθέτησε δεξιά και αριστερά από τη ζυγαριά τα δύο βιβλία και με τη βοήθεια πλαστελίνης στήριξε, ελαφρά τεντωμένο, ένα καλώδιο παράλληλα προς την επιφάνεια του μαγνήτη χωρίς να ακουμπά πάνω του. Σημείωσε την ένδειξη της ζυγαριάς. Σύνδεσε τις δυο μπαταρίες σε σειρά και στη συνέχεια τη μια άκρη του καλωδίου που έχεις τοποθετήσει πάνω από τον μαγνήτη με τον ένα πόλο της συστοιχίας.

Όταν φέρεις σε επαφή την ελεύθερη άκρη αυτού του καλωδίου με τον ελεύθερο πόλο της συστοιχίας των μπαταριών θα δεις την ένδειξη της ζυγαριάς να μεταβάλλεται (να αυξάνεται ή να μειώνεται, ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος στο κλειστό κύκλωμα) και το καλώδιο που περνάει πάνω από τον μαγνήτη να απωθείται ή να έλκεται από/προς τη ζυγαριά. Προσοχή: Φρόντισε ώστε το καλώδιο καθώς έλκεται από την αρχική του θέση να μην ακουμπά στη ζυγαριά.

 

Ερμηνεία

Το καλώδιο διαρρέεται από ρεύμα και βρίσκεται μέσα στο πεδίο του μαγνήτη, συνεπώς δέχεται δύναμη Laplace από τον μαγνήτη (δράση) και αποκλίνει. Ταυτόχρονα και ο μαγνήτης, βάσει του 3ου Νόμου του Νεύτωνα δέχεται δύναμη (αντίδραση). Επειδή ο μαγνήτης δεν μπορεί να μετακινηθεί, μια συνιστώσα της απωστικής (ή ελκτικής) δύναμης δίνει το αποτέλεσμα που καταγράφεται στην ένδειξη της ζυγαριάς.


Σχόλια