Απομαγνήτιση υλικών - Θερμοκρασία Curie


 

Με τη βοήθεια του συνδέσμου και της λαβίδας στερέωσε οριζοντιοποιημένο το καρφί στην κατακόρυφη ράβδο της βάσης στήριξης. Έλεγξε ότι η βίδα έλκει τον μαγνήτη (αν τον σηκώνει πλησιάζοντάς την από πάνω του). Στη συνέχεια κόλλησε τον μαγνήτη στη μια άκρη του καρφιού. Τοποθέτησε το γκαζάκι κάτω από τον μαγνήτη. Ρύθμισε το ύψος της λαβίδας ώστε ο μαγνήτης να είναι μέσα στη φλόγα από το γκαζάκι, όταν αυτό ανάψει. Άναψε το γκαζάκι και θέρμανε τον μαγνήτη.

Θα παρατηρήσεις ότι ο μαγνήτης όταν θερμανθεί ισχυρά πέφτει από το καρφί. Με τη βοήθεια της πένσας πιάσε τον ζεστό μαγνήτη και τοποθέτησέ τον στο πιατάκι του καφέ, για να μην καταστραφεί η επιφάνεια του επίπλου.  Έλεγξε πάλι αν η βίδα έλκει τον μαγνήτη: θα παρατηρήσεις ότι αυτό δεν συμβαίνει. Τα δυο παραπάνω φαινόμενα δείχνουν ότι έχει χάσει τις μαγνητικές του ιδιότητες. Όταν, ωστόσο, κρυώσει θα δεις ότι πάλι η βίδα έλκει τον μαγνήτη.

 

Ερμηνεία

Πάνω από μια θερμοκρασία, γνωστή ως θερμοκρασία Curie, η οποία εξαρτάται από το εκάστοτε υλικό, τα μαγνητικά υλικά χάνουν τις μαγνητικές τους ιδιότητες, λόγω των αναδιατάξεων που συμβαίνουν σε μικροσκοπικό επίπεδο των μαγνητικών περιοχών Weiss στις οποίες οφείλουν τις μαγνητικές τους ιδιότητες.

 

Παρατηρήσεις

1.      Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ένας φτηνός μαγνήτης, από αυτούς που μπαίνουν στα ντουλάπια κουζίνας. Από τη θέρμανση μπορεί να σπάσει, αλλά και τα κομμάτια του γίνονται πάλι μαγνήτες όταν κρυώσουν.

2.      Η θέρμανση μπορεί να προκαλέσει διαφορετικούς βαθμούς απομαγνήτισης του μαγνήτη, μερικές φορές και μη αναστρέψιμη. Για τον λόγο αυτό μερικοί μαγνήτες νεοδυμίου αναγράφουν μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία του χώρου χρήσης.

3.      Η απομαγνήτιση ενός υλικού, όπως π.χ. ατσάλινης ράβδου, μπορεί να συμβεί με την ισχυρή σφυρηλάτησή του, χτυπώντας δηλαδή με ένα σφυρί δυνατά μεν αλλά χωρίς να το σπάσουμε δε. Το φαινόμενο αυτό έχει την ίδια ερμηνεία με του παραπάνω πειράματος.

 

 

Σχόλια