Αισθητοποίηση μαγνητικού πεδίου στον χώρο


 

Τρίψε μεταξύ τους δυο κομμάτια ατσαλόμαλλο πάνω από μια κόλλα χαρτί μεγέθους Α4. Ρίξε τα ρινίσματα που προκύπτουν σε ένα μικρό διαφανές πλαστικό μπουκάλι γεμάτο με καστορέλαιο. Κλείσε το μπουκάλι με το καπάκι του και ανακίνησε το μπουκάλι ώστε τα ρινίσματα να ανακατευτούν με το καστορέλαιο και να αιωρούνται μέσα σε αυτό. Πλησίασε σε δυο αντιδιαμετρικά σημεία του μπουκαλιού τους δυο μαγνήτες με αντιμέτωπους τους αντίθετους πόλους τους. Τι παρατηρείς; Ανακίνησε πάλι το μπουκάλι και πλησίασε τώρα τους μαγνήτες με αντιμέτωπους τους δυο ομώνυμους πόλους τους. Τι παρατηρείς;

Τι θα δεις

Σε κάθε περίπτωση τα ρινίσματα διευθετούνται κατά μήκος δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου που κάθε φορά δημιουργείται από τους μαγνήτες, ή τον μαγνήτη που πλησιάζεις στο μπουκάλι, και εκτείνονται στον χώρο, όχι μόνο σε ένα επίπεδο.

Παρατηρήσεις

1.      Το καστορέλαιο είναι φυτικό λάδι, γνωστό και ως ρετσινόλαδο, σήμερα χρησιμοποιείται ως «προϊόν ομορφιάς» για τα μαλλιά, τις βλεφαρίδες και την επιδερμίδα. Αναζήτησέ το σε σχετικά καταστήματα στο διαδίκτυο.

 

 

Σχόλια