Ανάβει το πράσινο, ο δρόμος ελεύθερος!


 

Σύνδεσε με τους ακροδέκτες «μπανάνα» τα δύο λαμπάκια LED (κόκκινο και πράσινο)  παράλληλα μεταξύ τους, αλλά με αντίθετες πολικότητες, και στη συνέχεια αυτούς τους ακροδέκτες με τους ακροδέκτες  του πηνίου.

Τοποθέτησε τον μαγνήτη στο άκρο της σιδερένιας ράβδου ώστε να αποτελεί προέκτασή της. Με τη βοήθεια της ράβδου πλησίασε και απομάκρυνε τον μαγνήτη (βάλε – βγάλε) στην είσοδο του πηνίου. Τι παρατηρείς στα λαμπάκια; Τι διαφορετικό παρατηρείς όταν ο μαγνήτης πλησιάζει από όταν ο μαγνήτης απομακρύνεται; Με τη βοήθεια της ράβδου πέρασε τον μαγνήτη μέσα από το πηνίο όσο πιο γρήγορα μπορείς. Τι παρατηρείς στα λαμπάκια;

 

Τι θα δεις

Θα παρατηρήσεις ότι όχι μόνο ανάβει ένα από τα LED καθώς μετακινείται ο μαγνήτης, αλλά ότι τα LED ανάβουν εναλλάξ όταν η φορά κίνησης του μαγνήτη, σε σχέση με το πηνίο, αντιστρέφεται. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις περάσεις τον μαγνήτη μέσα από το πηνίο: το ένα LED ανάβει καθώς ο μαγνήτης εισέρχεται στο πηνίο και το άλλο ενώ εξέρχεται.

Ερμηνεία

Το επαγωγικό ρεύμα που δημιουργείται έχει φορά τέτοια που, σύμφωνα με τον κανόνα του Lenz, δημιουργεί μαγνητικό πεδίο αντιτιθέμενο στο μαγνητικό πεδίο που το δημιουργεί. Οι λάμπες LED είναι δίοδοι, επιτρέπουν δηλαδή τη διέλευση ρεύματος μόνο προς μία κατεύθυνση. Η σύνδεση των LED με διαφορετική πολικότητα έγινε, επομένως, για να ανάβει μόνο το ένα από τα δύο καθώς αλλάζει η φορά του ρεύματος.

 

 

Σχόλια