Ένα αβγό στο μπουκάλι


 Βράσε το αυγό ώστε να γίνει σχετικά σφιχτό. Ξεφλούδισέ το προσεκτικά ώστε να μην αποσπάσεις μαζί με το φλοιό και κομμάτι από το ασπράδι. Γέμισε το μπρίκι με νερό και βάλε το να βράσει. Αφού το νερό βράσει, ρίξε ένα μέρος του μέσα στο μπουκάλι και κούνησε το μπουκάλι σαν να το ξεπλένεις. Χύσε το νερό. Επανάλαβε το ίδιο, γρήγορα μια δυο φορές ακόμη. Ακούμπησε στο τραπέζι το μπουκάλι όρθιο με το στόμιό του προς τα πάνω. Βάλε το αυγό κατακόρυφα πάνω στο στόμιο. Παρατήρησε τι θα συμβεί.

Τι θα δεις

Το αυγό σιγά-σιγά «ρουφιέται» από το μπουκάλι και τελικά μπαίνει σε αυτό. Μπορείς να δείξεις ότι το αυγό «ρουφιέται» από το μπουκάλι αν γυρίσεις το μπουκάλι ανάποδα, οπότε οι μαθητές βλέπουν ότι το αυγό συγκρατιέται στη θέση του.

Ερμηνεία

Ο αέρας του μπουκαλιού ζεσταίνεται, οπότε διαστέλλεται και μέρος του φεύγει από το μπουκάλι. Επίσης είναι δυνατόν και μέρος του αέρα να έχει αντικατασταθεί από ατμούς του νερού. Η πίεση μέσα στο μπουκάλι, αφού αυτό επικοινωνεί με την ατμόσφαιρα, είναι ίση με την ατμοσφαιρική. Όταν τοποθετηθεί το αυγό στο στόμιο του μπουκαλιού ο χώρος στο εσωτερικό του μπουκαλιού απομονώνεται. Όταν ο αέρας και οι ατμοί μέσα στο μπουκάλι ψυχθούν η πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού ελαττώνεται. Η διαφορά πίε­σης μέσα και έξω από το μπουκάλι οδηγεί στην άσκηση δύναμης στο αυγό με αποτέλεσμα το αυγό να μπει στο μπουκάλι.

 

Παρατηρήσεις

1.     Στα Σούπερ Μάρκετ πωλούνται αυγά ταξινομημένα σε 4 μεγέθη: (S) Μικρά αυγά έως 53 γραμμάρια, (M) Μεσαία αυγά 53-63 γραμμάρια, (L) Μεγάλα αυγά 63-73 γραμμάρια, και (XL) Πολύ μεγάλα αυγά-ΓΙΓΑΣ άνω των 73 γραμμαρίων. Συνήθως για πλατύστομα μπουκάλια μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μικρά αυγά (S). Υπάρχουν γυάλινες καράφες κρασιού που απαιτούν τα μεγάλα (L).

2.     Το παραπάνω πείραμα συναντιέται στη βιβλιογραφία σε μορφή όπου για να ζεστάνουμε τον αέρα του μπουκαλιού ανάβουμε ένα βρεγμένο με οινόπνευμα βαμβάκι και το ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι. Αυτό έχει, πέρα από τον κίνδυνο της φωτιάς, και τον κίνδυνο να σπάσει το μπουκάλι και να προκληθεί ατύχημα. Προτείνεται να το αποφύγετε! Παρόμοιο τρόπο, με θέρμανση του εσωτερικού ενός ποτηριού με βαμβάκι βρεγμένο με οινόπνευμα, χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλιότερα για «βεντούζες» όταν ήταν κρυωμένοι.

3.  Το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό αν το αυγό δεν είναι πολύ βρασμένο. Στην περίπτωση αυτή έχει μια ελαστικότητα και κάτω από τις πιεστικές δυνάμεις γίνεται πιο «στενόμακρο» και περνάει εύκολα στο μπουκάλι.

 

 

Σχόλια