Ένας ηλεκτρομαγνητικός κινητήρας


 

Τύλιξε το σύρμα γύρω από τον μαρκαδόρο ή την κυλινδρική μπαταρία, αφήνοντας ελεύθερο περίπου 10 cm και από τις δύο του άκρες. Δημιουργούνται έτσι 10 σπείρες η μία δίπλα στην άλλη. Βγάλε προσεχτικά τις σπείρες από τον μαρκαδόρο χωρίς να χαλάσουν. Γύρνα το ένα από τα δυο κομμάτια του σύρματος, που έχεις αφήσει ελεύθερο, ώστε να αγκαλιάσει κάθετα όλες τις σπείρες και σφίξε,  με τη βοήθεια του μυτοτσίμπιδου, τη θηλειά που δημιουργήθηκε. Τράβα και τέντωσε την ελεύθερη άκρη του σύρματος κάθετα προς τις σπείρες. Επανάλαβε το ίδιο με το άλλο κομμάτι του σύρματος σε μια θέση αντιδιαμετρική με το προηγούμενο δέσιμο. Έχεις έτσι ένα κυκλικό πλαίσιο.  Χρησιμοποιώντας το κοπίδι αφαίρεσε προσεκτικά το μονωτικό βερνίκι εντελώς από το σύρμα στο ένα άκρο του πλαισίου και μόνο από τη μία πλευρά του στο άλλο άκρο. Έχεις έτσι φτιάξει τον ρότορα του κινητήρα.

Τοποθέτησε κατακόρυφα στο κέντρο του ξύλου τον κύλινδρο που σχηματίζεται όταν ενώσεις τους τρεις μικρούς μαγνήτες νεοδυμίου. Θα βοηθούσε ενδεχομένως να έχεις σχηματίσει μία μικρή οπή σε εκείνο το σημείο, στο μέγεθος της διαμέτρου των μαγνητών, με τη βοήθεια κάποιου τρυπανιού. Εκατέρωθεν και συμμετρικά των μαγνητών, κατά μήκος του άξονα του ξύλου, βίδωσε τις δύο ξυλόβιδες «θηλειά» σε απόσταση τέτοια ώστε να μπορεί να στηριχθεί μέσα στους κρίκους τους ο ρότορας που έφτιαξες. Σύνδεσε τους δύο πόλους της μπαταρίας με τις δύο βίδες αντίστοιχα. Τοποθέτησε τον ρότορα με τον άξονά του οριζόντιο στους δύο κρίκους των βιδών και δώσε του μια μικρή ώθηση ώστε να αρχίσει να περιστρέφεται.

Τι θα δεις

Ο ρότορας περιστρέφεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συντηρώντας την αρχική ώθηση που του έδωσες.

Ερμηνεία

Το πλαίσιο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα και βρίσκεται μέσα στο πεδίο των μαγνητών, οπότε δέχεται δύναμη Laplace. Λόγω του σχήματος του ρότορα εμφανίζονται δύο αντίθετες δυνάμεις που ασκούν ροπή στο πλαίσιο η οποία προκαλεί την περιστροφή του.

 

Σχόλια