Ένας απλός κινητήρας


 

Ακούμπησε το κεφάλι της βίδας στη μια από τις κυκλικές βάσεις του μαγνήτη κάθετα σε αυτή και κατά το δυνατόν στο κέντρο της.  Ακούμπησε την κάτω άκρη (τη μύτη) της βίδας στο μικρό εξόγκωμα που αποτελεί τον θετικό πόλο της μπαταρίας. Η βίδα, έχοντας μαγνητιστεί, κολλάει σε αυτό. Σήκωσε, κρατώντας από την μπαταρία, την διάταξη που έφτιαξες ώστε η βίδα και ο μαγνήτης να αιωρούνται, «κρεμασμένοι» από τον θετικό πόλο της μπαταρίας. Με ένα από τα δάχτυλα του χεριού που συγκρατείς τη μπαταρία πίεσε τη μια, γυμνή, άκρη του καλωδίου στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας και με  το άλλο χέρι φέρε την ελεύθερη άκρη του καλωδίου σε επαφή με το πλαϊνό τοίχωμα του μαγνήτη.

Τι θα δεις

Ο μαγνήτης και η βίδα περιστρέφονται, με την άκρη της βίδας να περιστρέφεται ακουμπώντας πάνω στο εξόγκωμα του θετικού πόλου.

 

Ερμηνεία

Ο μαγνήτης εδώ έχει δυο ρόλους. Αφενός του μαγνήτη που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο που απαιτείται για τον κινητήρα και αφετέρου του αγωγού που διαρρέεται από ρεύμα, πάντα κατά μήκος της ακτίνας με φορά από το κέντρο προς την περιφέρεια (ουσιαστικά το τύλιγμα του κινητήρα στο 6ο  πείραμα παραπάνω). Χρησιμοποίησε τον κανόνα των τριών δακτύλων του δεξιού χεριού για να βρεις τη φορά περιστροφής του συστήματος. Επαληθεύεται; 

 

Παρατηρήσεις

1.      Μπορείς στην κάτω επιφάνεια του μαγνήτη να κολλήσεις μια ελαφριά χάρτινη κατασκευή η οποία, περιστρεφόμενη μαζί με τον μαγνήτη, θα κάνει ορατή από μακριά την περιστροφή  της βίδας και του μαγνήτη. Προσοχή: η χάρτινη κατασκευή να μην εμποδίζει την επαφή της γυμνής άκρης του καλωδίου με την πλαϊνή επιφάνεια του μαγνήτη.

2.      Αν ο μαγνήτης δεν περιστρέφεται βεβαιώσου ότι η αιχμή της βίδας ακουμπάει πάνω στο οριζόντιο μέρος του εξογκώματος και όχι στο πλάι του.

3.      Η μπαταρία εξαντλείται γρήγορα και θα πρέπει να αντικαθίσταται αν βλέπεις ότι το πείραμα δεν λειτουργεί.

 

 

Σχόλια