Ώσμωση: το αυγό που ...πάχυνε!

 


Ερμηνεία: Όταν το ωμό αυγό, απαλλαγμένο από το τσόφλι του λόγω της χημικής αντίδρασης του υλικού από το οποίο αποτελείται το τσόφλι με το οξικό οξύ, τοποθετηθεί μέσα στο νερό, η μεμβράνη του αυγού χωρίζει το εσωτερικό του αυγού, που αποτελεί ένα πυκνό διάλυμα, από το καθαρό νερό που είναι ο διαλύτης ή, αν θέλετε, το αραιό διάλυμα στην περίπτωσή μας. Η μεμβράνη του αυγού είναι ημιπερατή, δηλαδή, επιτρέπει να περνούν μέσα από τους πόρους της τα μόρια του διαλύτη, αλλά δεν επιτρέπει να περνούν τα μόρια της διαλυμένης ουσίας. Το φαινόμενο της διέλευσης μορίων διαλύτη, μέσω της ημιπερατής μεμβράνης, από το αραιότερο διάλυμα προς πυκνότερο, ονομάζεται ώσμωση και οδηγεί προς την εξίσωση των συγκεντρώσεων των διαλυμάτων από τις δύο πλευρές της ημιπερατής μεμβράνης. Τα παραπάνω έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, αφού περνά νερό από την ημιπερατή μεμβράνη στο εσωτερικό του αυγού, να μεγαλώνει σε όγκο το αυγό.

Τι θα συμβεί αν τοποθετήσετε το αυγό μέσα σε μέσα σε πυκνό σιρόπι;


Σχόλια