Άνωση: το αυγό που κολυμπάει

 



Ερμηνεία: Για την ευκολότερη κατανόηση μελετάμε την όλη διαδικασία σε τρεις φάσεις

Φάση 1: Το αυγό ισορροπεί στον πυθμένα του δοχείου

Βάζουμε το αυγό στο νερό και αυτό ακουμπάει στον πυθμένα του δοχείου όπου και ισορροπεί. Στο αυγό ενεργούν οι δυνάμεις: βάρος Β (προς τα κάτω), άνωση Α και αντίδραση Ν του πυθμένα προς τα πάνω, υπό την επίδραση των οποίων το αυγό ισορροπεί:

 

Φάση 2: Το αυγό κινείται από τον πυθμένα προς την επιφάνεια

Καθώς προσθέτουμε αλάτι το αυγό κινείται από τον πυθμένα προς την επιφάνεια (από τη θέση Κ στη θέση Λ, αν υποθέσουμε ότι είχαμε αφήσει το αυγό στον πυθμένα του δοχείου). Στο αυγό ασκούνται οι δυνάμεις βάρος Β και άνωση Α. Επειδή το αυγό ξεκίνησε από την ηρεμία και κινείται προς τα πάνω συνεπάγεται ότι Α>Β. Η άνωση αυξήθηκε, και έγινε μεγαλύτερη από το βάρος, διότι λόγω της διάλυσης του αλατιού στο νερό αυξήθηκε η πυκνότητα d του διαλύματος και ως γνωστόν ισχύει 

όπου Vβυθ ο όγκος του αυγού που είναι βυθισμένο στο νερό, ο οποίος στην περίπτωση εδώ είναι αρχικά ίσος με τον όγκο του αυγού.

Φάση 3: Το αυγό ισορροπεί στην επιφάνεια του δοχείου.

Στην περίπτωση αυτή στο αυγό ενεργούν οι δυνάμεις βάρος Β και άνωση Α και ισχύει Α=Β. Η άνωση ελαττώθηκε, σε σχέση με την τιμή που είχε κατά τη φάση 2, διότι μέρος του αυγού βγήκε από το υγρό με αποτέλεσμα να ελαττωθεί ο Vβυθ.

Σημείωση: Στην αρχή το νερό είναι θολό λόγω του αλατιού που αιωρείται. Μετά από λίγο το αιωρούμενο αλάτι διαλύεται ή κατακάθεται, αν το διάλυμα είναι υπέρκορο, και το διάλυμα γίνεται διαυγές.

Σχόλια