Κατασκευή πυκνόμετρου: είναι το κονιάκ σου 5 αστέρων;

 


Το «πυκνόμετρο» (το καλαμάκι με την πλαστελίνη) έχει συγκεκριμένο, σταθερό βάρος. Και τις δυο φορές το «πυκνόμετρο» πλέει, έτσι και τις δυο φορές ενεργούν σε αυτό η άνωση που δέχεται από το αντίστοιχο υγρό και το βάρος οι οποίες είναι  μεταξύ τους ίσες κατά μέτρο και αντίθετης φοράς. Επειδή το βάρος παραμένει αναλλοίωτο συνεπάγεται ότι η άνωση που δέχεται από το οινόπνευμα Αοινοπνεύματος είναι ίση με την άνωση που δέχεται από το νερό Ανερού:

Έχοντας βάλει ανεξίτηλα σημάδια για το επίπεδο στο ποιο φτάνει το νερό και για το επίπεδο στο οποίο φτάνει το οινόπνευμα μπορούσε να μετρήσουμε (προφανώς σε προσεγγιστικό επίπεδο, πέραν των άλλων, γιατί το οινόπνευμα που χρησιμοποιούμε περιέχει και νερό) το πόσο οινόπνευμα περιέχει ένα διάλυμα οινοπνεύματος σε νερό.

Δηλαδή, ο βυθισμένος όγκος του σώματος είναι αντιστρόφως ανάλογος της πυκνότητας του υγρού στο οποίο βυθίζεται, οπότε βυθίζεται λιγότερο στο πυκνότερο υγρό. Χρησιμοποιούμε το καλαμάκι γιατί έχει σχετικά μικρή διάμετρο και έτσι φαίνονται καθαρά τα διαφορετικά ύψη που μένουν έξω από το υγρό.

Σχόλια