Κατασκευή μπαταρίας: ένα λεμόνι για το ρολόι της κουζίνας

 


Τα παιδιά θεωρούν την μπαταρία αποθήκη ρεύματος. Για αυτά, το ρεύμα από τη μπαταρία, με τη βοήθεια ενός ή δύο καλωδίων, πηγαίνει στη λάμπα όπου και καταναλώνεται, ολικά ή μερικά, για τη λειτουργία της λάμπας. Την άποψή τους αυτή την ενισχύουν και από την ερμηνεία που δίνουν για τη φόρτιση της μπαταρίας του κινητού τους. Η μπαταρία τελείωσε και τη βάζουμε στην πρίζα για να φορτιστεί (γεμίσει για αυτά). Το πείραμα αυτό είναι κατάλληλο για να δείξουμε ότι η μπαταρία δεν είναι αποθήκη ρεύματος.

Για τα υλικά: Η επιφάνεια του κέρματος των 5 λεπτών είναι καλυμμένη με χαλκό, σε αυτό οφείλεται και το χρώμα που έχει (δεν είναι όλο χάλκινο, γι’ αυτό και έλκεται από μαγνήτη). Η επιφάνεια από τις ξυλόβιδες, λαμαρινόβιδες ή και καρφιά είναι επιψευδαργυρωμένη, δηλαδή, καλυμμένη  με ψευδάργυρο (δεν είναι όλη από ψευδάργυρο, γι’ αυτό και έλκεται από μαγνήτη). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιψευδαργυρωμένα κομμάτια σιδήρου όπως π.χ. τους μεταλλικούς οπλισμούς που έχουν οι μαγνήτες για ντουλάπια κ.λπ. Θα μπορούσατε βέβαια  να χρησιμοποιήσετε λωρίδες χαλκού και ψευδαργύρου. Φύλλα χαλκού θα βρείτε σε καταστήματα που πουλούν είδη χαλκογραφίας και λωρίδες ψευδαργύρου θα βρείτε σε λευκοσιδηρουργεία. Ο πιεζοηλεκτρικός βομβητής πωλείται σε καταστήματα ηλεκτρονικών για περίπου 2€.

Ερμηνεία: Οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται μεταξύ των μετάλλων και του χυμού του λεμονιού (οξύ) έχουν ως αποτέλεσμα ο χαλκός να φορτιστεί θετικότερα σε σχέση με τον ψευδάργυρο, και έτσι ουσιαστικά τη δημιουργία στοιχείου με τάση περίπου 1V.

Σχόλια