Παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα: όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά

 


Ερμηνεία: To ξύδι αντιδρά με τη σόδα φαγητού και παράγε­ται διοξείδιο του άνθρακα. Το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα παραμένει μέσα στο τάπερ επειδή είναι βαρύτερο από τον αέρα. Έτσι, γρήγορα καλύπτει τη φλόγα και τη σβήνει αφού την απομονώνει από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Σβήνει πρώτα το χαμηλότερο κερί, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα γεμίζοντας το τάπερ φτάνει πρώτα σε εκείνο το ύψος,  και μετά το δεύτερο σε ύψος κερί. Όταν το διοξείδιο του άνθρακα φτάσει στα χείλη του τάπερ «χύνεται» έξω, καθώς είναι βαρύτερο από τον αέρα, και δεν καλύπτει ποτέ τη φλόγα του τρίτου κεριού, με αποτέλεσμα αυτό να μη σβήνει. Παρατηρήστε προσεκτικά: Όταν το τρίτο κερί βυθιστεί μέσα στο τάπερ, σβήνει η φλόγα χαμηλά κοντά στο κερί αλλά στο πάνω άκρο της, που είναι έξω από το διοξείδιο του άνθρακα, συνεχίζει για λίγο να καίει.

Σημείωση: Το πείραμα αυτό θα μπορούσε να τελειώνει (και θα είχε ιδιαίτερο νόημα σε μέρη που οι μαθητές έχουν εμπειρίες από μούστο και τη μετατροπή του σε κρασί) με το ερώτημα: Οι άνθρωποι την εποχή που βάζουν μούστο σε βαρέλια στο υπόγειό τους, ώστε να γίνει κρασί, όταν μπαίνουν στο υπόγειο κρατάνε ένα κερί αναμμένο. Αν μπαίνοντας στο υπόγειο το κερί σβήσει, φεύγουν αμέσως από το υπόγειο. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί συμπεριφέρονται έτσι;

Σχόλια