Φυσικές ιδιότητες: ο αέρας καταλαμβάνει όγκο

 


 

Ερμηνεία: Σε μικρότερα παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τη γνώση «ο αέρας καταλαμβάνει όγκο». Έτσι ο αέρας που είναι μέσα στο μπουκάλι καταλαμβάνει τον χώρο και δεν επιτρέπει στο νερό να μπει μέσα. Όταν περάσει το καλαμάκι μέσα από το νερό, ο αέρας μπορεί να διαφύγει και το νερό καταλαμβάνει τη θέση του.

Η ερμηνεία για μεγαλύτερα παιδιά (μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και για μικρότερα αν κρίνετε ότι μπορούν να την καταλάβουν): Η πίεση του αέρα μέσα στο μπουκάλι είναι αρχικά ίση με την ατμοσφαιρική. Η πίεση στο κάτω μέρος του νερού στο χωνί είναι ίση με την ατμοσφαιρική αυξημένη κατά την υδροστατική που οφείλεται στα λίγα εκατοστά νερού. Αυτό οδηγεί στο να περάσει λίγο νερό στο μπουκάλι με αποτέλεσμα ο όγκος του αέρα σε αυτό να περιοριστεί και άρα να αυξηθεί η πίεση. Όταν αυτή γίνει ίση με την πίεση στο κάτω μέρος του νερού που υπάρχει στο χωνί σταματάει να μπαίνει νερό στο μπουκάλι. Τοποθετώντας το καλαμάκι ο αέρας του μπουκαλιού βρίσκει έξοδο από αυτό και άρα η πίεση μέσα στο μπουκάλι γίνεται και παραμένει ίση με την ατμοσφαιρική. Στη βάση του χωνιού είναι αυξημένη κατά την υδροστατική και το νερό περνάει στο μπουκάλι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν περνάει το καλαμάκι μέσα στο νερό φρόντισε να έχεις με το δάχτυλό σου κλείσει την πάνω τρύπα από το καλαμάκι, διαφο­ρετικά θα μπει στο καλαμάκι νερό το οποίο μπορεί να εγκλωβιστεί εκεί και στη συνέχεια είναι πιθανό να φράζει την έξοδο του αέρα με αποτέλεσμα να μην μπαίνει το νερό στο μπουκάλι, αφού δεν μπορεί να βγει ο αέρας από αυτό.

Σχόλια