Ατμοσφαιρική πίεση: ένα μπουκάλι στο ποτήρι μου

 


Σε κάθε σημείο της διατομής του λαιμού του μπουκαλιού, που ακουμπάει στην επιφάνεια του νερού του ποτηριού, η δύναμη που σπρώχνει το νερό του μπουκαλιού προς τα πάνω (και η οποία οφείλεται στην ατμοσφαιρική πίεση) είναι ίση με τη δύναμη που σπρώχνει το νερό προς τα κάτω (και η οποία οφείλεται στην υδροστατική πίεση από τη στήλη του νερού του μπουκαλιού και την πίεση του εγκλωβισμένου αέρα), αφού το νερό ισορροπεί. Αυτό σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική πίεση είναι ίση με την πίεση που οφείλεται τόσο στο νερό που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι όσο και στον εγκλωβισμένο, μέσα στο μπουκάλι, αέρα. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πίεσης οφείλεται στον εγκλωβισμένο στο μπουκάλι αέρα: υπό κανονικές συνθήκες, η ατμοσφαιρική πίεση είναι ίση με 1033 εκατοστά στήλης νερού, έτσι αν το νερό έχει, ας πούμε, ύψος 23 εκατοστά τα 1010 εκατοστά που υπολείπονται οφείλονται στον εγκλωβισμένο αέρα!

Κατά την εκτέλεση του πειράματος μην χρησιμοποιήσετε πλαστικό μπουκάλι με «μαλακά» τοιχώματα γιατί υπάρχει κίνδυνος να παραμορφωθούν τα τοιχώματά του (λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης) όταν το αναποδογυρίσετε στο ποτήρι, έχοντας ως συνέπεια να χυθεί τελικά το νερό από το μπουκάλι.

Εφαρμογή στην καθημερινή ζωή: Δείξτε στα παιδιά μια ποτίστρα πουλιών και συζητήστε μαζί τους πώς λειτουργεί. Θα μπορούσε η παρουσίαση της ποτίστρας αντί για εφαρμογή να αποτελεί την αφόρμηση του μαθήματος.

Σχόλια